VÁLASSZ: -

2007-04-24 11:48:38

Szerényebben...

A legutóbbi könyvem (Harcos szerzetes) főszereplői a világhírű, kínai Shaolin Templom harcművész kiválóságai, valamint zen buddhista tanítások. A mesterek  harmincegy-harminckét évesek:  sokat tanultam, s tanulok tőlük – mind a mai napig.

           De nem eleget.

           A könyv kapcsán már két alkalommal készített velem interjút a legnagyobb kínai televízió csatorna, a CCTV riportere. Az elkövetkező három életemre is elég az a nézettség, amit így elértem. Hiszen Kínában egy milliárd háromszázmillió ember él ! Ugyanakkor szerénységre int ez az adat. Szerénységre a világgal, az élettel szemben.

          Ám mielőtt mélyebben morfondíroznék   az „elég” fogalmán, eszembe jut a „Mindent 100 forintért bolt”. Már itt megbukom. Gyakran bemegyek oda és vásárolok. Legutóbb például  fokhagyma prést. Ugyanis megállapítottam, hogy egy tizedébe kerül annak, amit a szupermarketban fizettem érte. Olyan mérges lettem, hogy – ki tudja miért? -  azonnal megvettem. Otthon a konyhaszekrény fiókjából így már két  fokhagyma prés  kacsint rám! Pedig soha  nem préselek fokhagymát. Mindig késsel szeletelem…

            Most már több, mint  háromnegyed éve kínaiul is tanulok. Mintegy szellemi tőke belém fektetésként. És azért, hogy testvéreim gyermekeinek példát mutassak: kell egy keleti nyelvet is beszélni. Éppen velem volt az egyik srác, amikor bemutatót tartottam. Az egyik gyorsétteremben. Jól végiggondoltam öt mondatot, és el is mondtam -  ügyelve az oly fontos tónusokra. A pult mögött álló hölgy egyre komorabb lett. Azt hittem, valamit rosszul ejtettem ki. Lassabban  hozzátettem még egy szófüzért. „Én nem kínai, hanem vietnami vagyok!” – förmedt rám. Magyarul.

           Eszembe jut egy filmjelenet: „Adj nekem övet mester. Fekete karate-övet.” – kéri a tinédzser fiú. „Minek az neked?”  „Hogy tudják: jó vagyok!”

"Elég, ha te tudod, hogy jó vagy!"

 Írta: julia_balo
Címkék: 6
Értékelés: 4.72498 Hozzászólások: ()
2007-04-18 14:17:03

Varázsital

                 Gondoltam, átugrintok  ötezer évet, s megnézem: mi az, amit mi itt, Magyarországon átvehetünk ebből a kultúrából, s beépíthetünk mindennapi életünkbe. Ez ügyben már mélyreható kutatásokat végeztem, s végzek mind a mai napig.

                  Budapesten tartózkodó kedves ,kínai  ismerősöm finom falatokkal kínált otthonában. Igaz, előtte megijesztett egy nagyon egészséges  itallal, amely szójából készült. Miután belekortyoltam, gondoltam: inkább a betegség. A hölgy és barátnője jókedvűen iszogatták a kesernyés levet.

                  Pár hete az üzletekben felfedeztem egy másik, szója tartalmú port. Forró tejet kell ráönteni. Naponta egyszer. Ám ez nagyon kellemes ízű. Ezért naponta kétszer, majd háromszor is ittam. Rászoktam. Egyszer csak azt tapasztaltam, hogy már két kilóval vagyok egészségesebb. Ettől meghökkentem. Nagyítóval elolvastam az iciri-piciri betűkkel jelzett összetevőket: szója, mandula  - és csomó cukor !

                 Pedig – hogy is felejthettem el? - korábban találkoztam a gyártó kínai cég tulajdonosaival; budapesti telephelyükön látogattam meg őket. Ízletes,  főtt gesztenyét, jujubát, teát kaptam tőlük. Azóta is keresgélem a pultokon.  A remek alakú, csinos igazgatónő tizenkét-tizennégy órát dolgozik naponta. Külleme, dinamizmusa alapján – mint kiderült - tíz évvel hittem fiatalabbnak. Azon nyomban  megkérdeztem: ő a termékeik közül melyik varázstablettát, étrend kiegészítőt fogyasztja?  „Egyiket sem.” – hangzott a válasz.  

               Most már emlékszem.Írta: julia_balo
Címkék: 3
Értékelés: 4.58280 Hozzászólások: ()
2007-04-13 16:48:25

Jetski és lángos

Róla lesegettem a kard formagyakorlatot, hiszen ő már több bajnokságot nyert. Hazait, nemzetközit is. Pedig csak huszonkét éves. Tizennyolc éves kora óta önálló: lakást bérel, dolgozik, tanul és tanít. Szép, szőke lány, és egy közösségi konfliktus helyzetben ezt tanácsolta:”Mi csak maradjunk a háttérben Julikám, mint a bölcsek.” Jól tettem, hogy hallgattam rá…

   Pont a központi helyen találtunk parkolót, mellettünk szorgalmasan egy negyvenmilliós, narancsszínű autócsodát fényképeztek többen, amely - hogy  biztosan észrevegyék – forgalmat akadályozva parkolt. Hojni mondta, hogy ennyit ér, és „lamborgini”, mert ő lízingeléssel is foglalkozik. Többgombócos fagyiért álltunk sorba, majd fel a dombra, s le onnan, közben a fantasztikus thaiföldi kalandok: az elefánton nem tetszett a lovaglás, de bérelt jetskit, s körbe utazta vele a szigeteket.  Magyar búvárokkal találkozott, merült is, és egy cápa hasát simogatta. Negyven fokban állandóan mezítláb a tengerparton. És hű, milyen finomakat evett! Egy magyar embert ismert, aki segített neki Bangkokban, de ő ott csak négy napot töltött. A tejfölös-sajtos-fokhagymás-olajos lángosért újabb negyven perc álldogálás. Nem bánta meg, hogy kocsi helyett utazásra költötte a spórolt pénzét, sőt: már tudja hova megy legközelebb.

    Visszafele nem lassított minket akkora forgalom, Hojni döntött: ő még este megy a szigetre futni. Juj, én is teszek majd valamit: csuklómra súly, és gyaloglás. De előtte bekapok  egy kínai, zöld varázsbogyót, mert én még sütit is ettem…Írta: julia_balo
Címkék: 4
Értékelés: 4.45399 Hozzászólások: ()

BLOG LEÍRÁSA

Baló Júlia ezentúl a StoryOnline olvasóival osztja meg örömeit, bánatait, és mindazt, ami a mindennapokban foglalkoztatja.

MAGAMRÓL

Szerkesztő, műsorvezető.

ÜZENŐFAL

2011-04-02 12:56:46 Lac Nemrég egy szomorú Kaliforniai esemény után összefutottam Richard Burtonnel. Mikor megtudta, hogy magyar vagyok, Ön iránt érdeklődött...

2009-06-24 00:13:35 Béres Zoltán Üdvözlöm!
Latinovits könyvével kapcsolatban szeretnék Önnel beszélni!

2009-03-24 07:07:54 M. imre Jó napot

2009 Apr.23 án a Mocca ban megneztem a riportot.Fel keltette az érdeklődésemet.Szeretném felvenni önnel a kapcsolatot.Üdvözlöm Imre

2009-02-09 10:36:56 Cseho László Kedves Baló Júlia!
Az én szememben Ön "a"
legkedvesebb női média-
személyiség, ugyanakkor
sajnos már évek óta nem látom sehol sem
felbukkanni kedves
személyét.
Bennem van a hiba?
Nem a megfelelő csatornákat nézem?
Ezekben a napokban mi
az Ön (önmaga által is
legjobbnak tartott)
saját műsora és melyik
adó melyik műsorában kellene azt megtalálnom?
Megköszönnék egy választ!
Jó egészséget kívánva,
Üdvözlettel,

Cseho László Kiskőrösről

2008-12-12 19:44:36 Orsolya Kedves Julia vagy barki aki ezt olvassa! A (azt hiszem a legujabb) Puder konyvben olvastam egy receptet, melynek segitsegevel rovid ido alatt lehet leadni par kilot egeszsegesen. A kaposztaleves recept. A konyv sajnos most nincs nalam, ezert megkerek valakit, hogy irja meg nekem a pontos receptet. Koszonom elore is, es nagyon tetszik a konyv!

2008-11-21 10:50:14 Beus Drága Júlia, megvettem a második Púdert is, nagyon, nagyon jó! De nem volt hirdetve, tök véletlen láttam meg egy aluljáróban a könyvesnél.Köszönöm az új élményt!

Többiek: én az Árpád-hidi aluljáróban vettem,de biztosan másutt is kapható.

2008-11-02 21:08:45 ROBE Szeretném elolvasni a Puder c. könyvet, kapható e ?

2008-11-02 21:00:45 Barbara Kedves Júlia!
Keresem könyvét a Púdert.Hol kaphatnám meg?

2008-11-02 20:30:56 Halász Magda Üdvözlöm Kedves Júlia!Keresem A Púder címü könyvet. Hol lehet kapni?

2008-03-14 11:17:45 Váradi Attila Kedves Júlia, láttam az Ónnel készült 1 órás tv-interjúfilmet, amelyben Gáspár Sándor színművész olyan szépen beszélt Ónről. Igazán színes, izgalmas, érdekes az életúta! Annyira tetszett a beszélgetés, hogy az ismétlését is megnéztem! Tetszik a gondolkodásmódja, humora és az életvitele. És a nóiessége is. :)))

2008-01-08 11:17:18 Kövesdi Zoltán Júlia! A Brumi Cd - élete legjobb alkotása! Két -4, és 7 éves - gyermekemmel eddig megőrültem egy hosszab autóúton - verekedtek,tépték egymást.A Brumi CD óta csönd van hátul!!!Nekem is tetszik.Zseniális! :)

2007-12-24 09:53:18 Ági Kedves Júlia!
Ezuton szeretnék önnek Kellemes Karácsony Ünnepeket és Boldog Új évet Kívánni!
u.i.:remélem azért nem felejtett el minket és ír még ide a blogjába.

2007-11-20 13:53:14 Szabó Kriszta Hol tudod beszerezni a CD-ét? Ki a kiadója?
K.

2007-11-20 12:36:24 Timi Szia Juli,olyan jó volt ma reggel látni téged az RTL-en!!!Elhallgattam volna még egy ideig, amiket mondasz a férfi-nő témában :)))Egész jó kedvem lett!

2007-11-14 13:11:37 Robi Szia Juli, megint láttalak a TV2 Mokkájában! :) Tetszettél, és az is jó volt, amit mondtál :)

2007-11-03 13:05:45 Hídvégi Péter Szia Juli, láttalak az RTL Reflektor műsorában.
Izgalmas nemcsak a külsőd, de az egyéniséged, a gondolatvilágod is!Én - 28 évesen - az ilyen nőket gondolom kortalannak.Ha kereskedelmi csatorna műsorigazgatója lennék: azonnal leszerződtetnélek!!! :))) Bírom a humoroadat, napsütéses lényed...Nálunk,otthon az egész család kedvel téged.

2007-11-02 12:10:16 módis ferencné Nagy örömmel fedeztem fel a hon lapon.Már régen lattam a tv,kár.Az ön kálváriája nem egyedi.Most képzelje el aki egy egyszerű mezitlábas reklamálóval,ha ismert emberrel igy lekzelően bánnak.Meg kellene probálni a fogyasztá védelmieknél.

2007-10-31 17:15:57 Lívike Kedves Júlia!
Örülök, hogy az utóbbi időben többször is lehetett látni a tvben. Egy pár hete a mokkában, most meg a reflektorban. Remélem most nem tűnik el a képernyőről.
Csak egy kérdés ki volt az a kis fiú, akivel a reflektorban játszott? Úgy tudom önnek nincs gyermeke.

2007-10-30 14:24:21 R.TOMI Szia Juli, láttam ma reggel a filmösszeállítást rólad az RTL-en, a Reflektorban. Nagy arc vagy!!!

2007-09-29 16:16:16 Hévizy Zsófi Nahát juli! Te mindig meg tudsz lepni :)Kíváncsi vagyok a Brumi - CD-re :) És: Te tudtad, hogy a Mozgókép és média oktatás című tantárgyhoz ajánlott szakirodalom az Interjúk világsztárokkal című köteted?

SZÓLJ HOZZÁ!

Név:
E-mail:
Két szám összege: 11 meg 12 =:
HOZZÁSZÓLÁS:
© StoryOnline 2007